HP: este personal

Introducere

Pe această pagină veți găsi diverse materiale care vă vor ajuta să înțelegeți mai multe despre diagnosticul dvs. și cum puteți lucra cu echipa dvs. de asistență medicală pentru a vă atinge obiectivele personale. De asemenea, materialele de aici pot fi utile dacă aveți grijă de o persoană dragă care suferă de HP.

Aceste materiale au fost dezvoltate în colaborare cu Bayer AG

HP: este personal - Bayer AG

Hipertensiune arterială pulmonară (HAP)

HAP este un tip de PH cauzat de modificări ale arterelor pulmonare1. Dacă aveți HAP, pereții arterelor pulmonare sunt mai groși și mai rigizi decât în mod normal. Acest lucru provoacă tensiune arterială crescută în arterele pulmonare1,2 și duce la respirație, oboseală și slăbiciune3.

Aflați mai multe despre cauzele HAP.

Urmăriți acest scurt videoclip despre Patricia, o pacientă care suferă de HAP. Patricia își face posibilele obiective personale cu sprijinul furnizorilor de asistență medicală și al asociației sale locale de pacienți.

Viata cu HAP: susținându-vă să vă gestionați și să vă atingeți obiectivele: această broșură conține informații practice despre HAP, inclusiv opțiuni de tratament și sfaturi generale despre gestionarea afecțiunii. De asemenea, este util familiei, îngrijitorilor sau prietenilor persoanelor care locuiesc cu HAP.

Descărcați broșura

Hipertensiune pulmonară tromboembolică cronică (CTEPH)

CTEPH este un tip de PH cauzat de lipirea unui cheag de sânge de peretele unei artere pulmonare în plămâni. Cheagul se schimbă în timp pentru a deveni mai solid și mai fibros4. Aceasta restricționează fluxul sanguin, provocând presiuni sanguine ridicate în plămâni4 și senzații de respirație, oboseală și slăbiciune5.

Aflați mai multe despre cauzele CTEPH.

Urmăriți acest scurt videoclip despre Robert, un pacient care suferă de CTEPH. Robert își face posibile obiectivele personale cu sprijinul furnizorilor săi de asistență medicală și al asociației sale locale de pacienți.

Viata cu CTEPH: susținându-vă să vă gestionați și să vă atingeți obiectivele: această broșură conține informații practice despre CTEPH, inclusiv opțiuni de tratament și sfaturi generale despre gestionarea afecțiunii. De asemenea, este util familiei, îngrijitorilor sau prietenilor persoanelor care locuiesc cu CTEPH.

Descărcați broșura

Viață de trăit

“HAP este ceea ce am, nu cine sunt”.

You have a right to maintain your quality of life and stay connected with the people and things you value most. Your PAH should not get in the way of that.

Terapia potrivită poate merge dincolo de simpla gestionare a HAP, pentru a vă permite să vă mențineți relațiile, viața profesională, interesele … identitatea.

Urmăriți clipurile de mai jos pentru a afla mai multe:

Referințe

  1. Wilkins MR și colab. Eur Respir Rev 2012; 21: 19-26.
  2. Rosenblum WD și colab. Cardiol Rev 2010; 18: 58–63.
  3. Barst RJ și colab. J Am Coll Cardiol 2004; 43 (Supliment 1): S40 – S47.
  4. Lang I și colab. Eur Respir Rev 2015; 24: 246–52.
  5. Galiè N și colab. Eur Heart J 2016; 37: 67-119.