HP la copii

HP la copii

Tratamentul complet și extensiv de diagnostic este obligatoriu la copiii cu suspiciune de hipertensiune pulmonară și, chiar dacă este oarecum similar cu cel al unui adult, trebuie adaptat la vârsta pacientului. Cele mai frecvente etiologii includ boli cardiace congenitale și hipertensiune pulmonară idiopatică / ereditară, dar unele specificități pediatrice, cum ar fi hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului sau displazia bronhopulmonară, subliniază diferențele cu adulții.

În ciuda studiilor mai puțin formale și mai mari, gestionarea hipertensiunii pulmonare pediatrice la copii este în prezent mai bine definită.

Mai multe studii au raportat despre utilizarea diferitelor strategii terapeutice, inclusiv tratamente medicale și non-medicale, precum și sugestii de urmărire. Factorii de risc au fost identificați și permit o mai bună înțelegere a modului de tratare și urmărire a acestor pacienți dificili. Alegerea terapiei se bazează parțial pe constatările de la cateterizarea cardiacă și răspunsul la testarea vasodilatatoare acută, care include în mod ideal studiul cu oxid nitric.

Mai multe studii și registre în curs de desfășurare vor îmbunătăți în continuare understading și tratamentul hipertensiunii pulmonare la copii.

Prof. Maurice Beghetti
Șef al Unității de Cardiologie Pediatrică
Director Programul de hipertensiune pulmonară
Spitalul Universitar pentru Copii, Universitatea din Geneva, Elveția

Ultima actualizare medicală: 29.04.2020

Surse:

  • Rosenzweig EB, Abman SH, Adatia I, Beghetti M, Bonnet D, Haworth S, și colab. Hipertensiune arterială pulmonară pediatrică: actualizări privind definiția, clasificarea, diagnosticul și managementul. Eur Respir J. 2019; 53 (1)
  • Abman SH, Hansmann G, Archer SL, Ivy DD, Adatia I, Chung WK și colab. Hipertensiune pulmonară pediatrică: îndrumări de la American Heart Association și American Thoracic Society. Circulaţie. 2015; 132 (21): 2037-99
  • Hansmann G, Koestenberger M, Alastalo TP, Apitz C, Austin ED, Bonnet D, și colab. Declarație consensuală actualizată 2019 privind diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare pediatrice: Rețeaua europeană a bolilor vasculare pulmonare pediatrice (EPPVDN), aprobată de AEPC, ESPR și ISHLT. J Transplant pulmonar cardiac. 2019; 38 (9): 879-901.