HP si contracepția

HP și sarcină

Sarcina prezintă un risc pentru femeile cu orice tip de hipertensiune pulmonară (PH), deoarece este asociată cu rate ridicate de boală maternă și chiar deces.1 Din acest motiv, femeilor aflate la vârsta fertilă cu PH li se recomandă să utilizeze metode contraceptive fiabile pentru a evita sarcina sau să ia în considerare o întrerupere timpurie dacă rămân însărcinate.2

Contracepție

Sunt disponibile diferite metode de contracepție – unele pot fi utilizate singure, în timp ce altele ar trebui utilizate împreună pentru a asigura o protecție suficientă împotriva sarcinii.3,4

Este important ca femeile cu PH să fie informate și conștiente de riscurile sarcinii și ca acestea să solicite sfatul unui specialist de la sănătatea femeilor, alături de specialistul lor în PH, atunci când decid despre cea mai potrivită metodă de contracepție pentru acestea.

Revizuit de prof. Simon J Gibbs
Ultima actualizare medicală: 30.05.2020

Surse

  1. Bédard E, Dimopoulos K, Gatzoulis MA. Au existat progrese în ceea ce privește rezultatele sarcinii în rândul femeilor cu hipertensiune arterială pulmonară? Eur Heart J 2009; 30: 256-65.
  2. Galiè N, Hoeper MM, Humbert M și colab. Liniile directoare pentru diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare: Grupul operativ pentru diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare al Societății Europene de Cardiologie (ESC) și al Societății Respiratorii Europene (ERS), aprobat de Societatea Internațională de Transplant Cardiac și Pulmonar (ISHLT). Eur Heart J 2009; 30: 2493-537.
  3. Olsson KM, Jais X. Controlul nașterii și managementul sarcinii în hipertensiunea pulmonară. Semin Respir Crit Care Med 2013; 34: 681-8.
  4. Thorne S, Nelson-Piercy C, MacGregor A și colab. Sarcina și contracepția în bolile de inimă și hipertensiunea arterială pulmonară. J Fam Plann Reprod Health Care 2006; 32: 75–81.